fredag 15. juni 2018

Jeg hater cooper-test.

Jeg hater cooper-test! Den ødelegger både livsgnist, selvtillit og kroppen til en tung og middelaldrende mann med korte bein og eksplosiv musklatur. Hver gang er det en kamp om å unngå sisteplassen. Uheldigvis er det visse personer som elsker å se på andre lide og annenhver måned må Haga sine a-lagsspillere løpe rundt i ring til de spyr.

Først for de som ikke vet hva det er, hentet fra wikipedia:

Cooper-testen er en test av individuell fysikk. Den ble etablert av Kenneth H. Cooper for det amerikanske forsvaret i 1968. I sin originale form gikk testen ut på å løpe så langt det var mulig i løpet av 12 minutter, slik at man kunne måle kondisjonen til et menneske. Resultatet var basert på hvor langt man kom og alderen.

Så testen er altså etablert i det amerikanske forsvaret av en oberst der, BOMBE, er det noe befal liker, er det å se andre lide å bryte de ned fysisk og psykisk. Samtidig forstår jeg at i enkelte situasjoner der du er avhengig av å kunne løpe langt for å unngå å bli skutt, kan det være greit å sjekke hvem som faller fra og vil bli skutt først. Det kan da være fornuftig å sette de i en tanks i stede for å være fortroppen.

På fotballbanen derimot har jeg aldri sett noen løpe i 12 minutter i strekk, ja selvfølgelig må du ha en grunnleggende kondisjon, men dette er bare en av mange egenskaper og varierer i forhold til hvor du spiller på banen. Det er flere studier som er utført som viser hvilke kvaliteter som er viktig for en fotballspiller. Her er et eksempel på det:


Som den observante leser ser er det viktig med Aerob utholdenhet, men se for eksempel på teknikk, hurtighet og styrke, dette er også viktige egenskaper. Det psykiske og sosiale er også tilnærmet like viktig.

Da kan vi spørre oss selv, hvorfor er det da så viktig å fokusere på denne jævla løpingen. Hvorfor ikke legge inn tester på styrke, spenst, koordinasjon, hurtighet?? Se for eksempel i amerikansk fotball, der har de scouting compine der de tester spillerne nøye. Øvelse her er: 40 m, vertikalt hopp, benkpress, stillestående lengde, 3 cone drill (løpe imellom kjegler) og engelskmann lignende øvelse. Dette er mer allsidig testing som vil gi svar på om en spiller kan noe annet enn å løpe langt. Selv om du ikke klarer å løpe 3700 m på 12 minutter betyr ikke det at du er en ræva fotballspiller.

Samtidig de som kun klarer 2000-2300 m, de føler seg ikke veldig bra, da er vi tilbake på den psykiske delen av fotballspilleren, selvtillit er nesten like viktig som å kunne løpe fort.

Svima har vært langt nede, men velger nå å forsøke å snu dette. Svima er ræva på å løpe, han suger big time. Han har aldri løpt mer enn 4000 meter i sitt liv, uansett tid. Han har traumer helt fra ungdomsskolen da det skulle løpes 3000 meter på tid, det fulgte han inn i millitæret der han så vidt kom inn under tidskravet på 3000 meteren og nå som Haga gjengen kun bryr seg om hvor langt du kan løpe på 12 minutter. Nå er det nok, la oss teste gutta boys i andre øvelser også.

Svima er eksplosiv og vil utfordre alle til 60 meter test. Just pick a time and date (må vente noen måneder til strekken er ok da.)

Så kommer vi til styrke:

Benkpress 110 kg x 8 er benchmark. Hvor mange klarer det, gymmen i Rustadvegen er åpen for forsøk.




Pullups, samme der, kom å prøv:






Taktisk må Svima innrømme at han har litt å hente, men er god på FIFA taktikk. Utfordrer også Haga spillere i Fifa.

Sosialt, der er Svima kanskje ikke så godt likt, men han er ihvertfall sosial.

Alt i alt vil Svima gi Svima karrakteren B som fotballspiller.

Så selv om han ikke kan løpe langt, betyr ikke det at han ikke er en god fotballspiller. Min påstand er at har du en tung løpeøkt før trening eller midt i treningen vil det ødelegge hele treningen og du vil få mindre uttelling på alle de andre områdene.

Nå kan det hende dette fører til at Svima blir kastet ut fra laget, men da kan han bare sende scouting reporten videre til andre klubber i området.

Og til dere som tenker Svima bare skriver dette for å skryte av seg selv. Ja, det stemmer, noe må han gjøre for å bygge opp igjen selvtilliten etter at løpingen har ødelagt veldig mye!!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar